Koppelingen:
Supplement
Vorig artikel: AROBE Volgend artikel: AROMATEN
Etymologie: EWN
GTB Woordenboeken: MNW

AROMA

Woordsoort: znw.(o.)

Modern lemma: aroma

(klemt. op ro) — bij dichters ook AROOM —, znw. onz., mv. aroma's.
Het Grieksche ρωμα, dat geurstof, geurkruid beteekent, eene beteekenis die in fr. aromate is bewaard. Bij ons wordt aroma, evenals fr. arome, gebruikt voor: de geur die uit eene geurige stof opstijgt, bepaaldelijk uit spijzen en dranken.
Het aroma van die koffie is heerlijk.   poëem WNT

Supplement bij AROMA

AROOM —, znw. onz., soms als de-woord gebezigd; mv. aroma's (of in den gr. vorm aromata) en aromen. De vorm aroom vrijwel alleen in litt. taal. uit gr. ρωμα; verg. fr. arome, eng. aroma, hd. arom en aroma.
+1.  Geur.
2.  (Aansluitend bij de bet. van het Gr.) Specerij, specerijkruid. Verouderd.
Het subtijl gereuck der Aromen,   V. HELMONT, Dageraad 394 [ed. 1660].
Aroma is een gemeene naam, waar onder allerlei speceryen verstaan worden, als peper, gember, foelie … enz.,   HUBNER-WESTERHOVIUS, Kunstwdb. [1734].
Zamentrekkende heelmiddelen met aromata vereenigd,   TILANUS, Schets d. Heelk. 17 [1840].
3.  Meton. Stof die aroma in de bet. 1) aan spijzen geeft.
Aroma's, deze dienen om den smaak van soep en jus te verbeteren. Ze bestaan uit planteneiwit, aftreksel van soepkruiden en keukenzout,   WAGENAAR, Voedings- en Genotm. 72 [1947].
— Dan de soep zeven en op smaak afmaken met aroma en zout,   Ons Gezin 5, 106 b [1950].
Samenst. Als tweede lid: cacao-aroma, koffie-aroma, soeparoma, spijsaroma, tabaksaroma.
Als eerste lid: Aromabacterie.
Het zuursel (voor boterbereiding) wordt bereid uit gepasteuriseerde verse of pas afgeroomde melk, waarbij een reincultuur van melkzuur- met aroma-bacteriën is gevoegd,   V. OSS, Warenk. 2, 739 [1949].
  SARELS V. RIJN, Koken 333 [1951].
Aromaflesch(je).
  SARELS V. RIJN, Koken 314 [1951].
Aromastof.
Zeer oude cognac heeft vaak een alkoholgehalte, dat 25% niet verre meer overschrijdt. De rest is gebonden tot aromastoffen,   WAGENAAR, Voedings- en Genotm. 96 [1947].
Sappige vruchten zijn meestal arm aan eiwit, maar rijk aan aromastoffen (aetherische olie),   149.
© 2007 INL. Artikel gepubliceerd in 1894.